Oddíl biketrialu / cyklotrialu KUS Sopotnice

Tento sport oficiální provozujeme od letošního roku 2019. Dá se říci, že jsme se pokusili o reinkarnaci podorlického cykotrialu po více jak 30 letech. Na konci osmdesátých let bývalo zvykem, že se v této disciplíně na rychnovském okresním přeboru sešlo třeba více než 60 závodníků. Dnešní doba samozřejmě nabízí dětem spousty dalších aktivit, nicméně, v tomto sportu jsme po dlouhé době jediným oddílem v Orlických horách.

Po loňské zkušební sezóně, kdy došlo k prvnímu kontaktu s touto technicky náročnou a divácky atraktivní disciplínou, proběhla oficiální registrace klubu u České Motocyklové Federace, což znamená možnost účasti jezdců klubu na všech oficiálních závodech zapsaných v oficiálním kalendáři biketrialových závodů ČMF. Ve své podstatně tento sport kombinující čisté projetí přírodních či uměle postavených překážek funguje celosvětově pod 2 institucemi a to tedy nejen pod motocyklovými federacemi (dáno historickým vznikem tohoto sportu před více než 30 lety jakožto přípravný sport pro motocyklový trial), ale také pod UCI (Mezinárodní Cyklistická Federace).  Spolupracujeme tedy také s cyklistickým oddílem SK Tessuti Sport Žamberk a pod křídly tohoto klubu se naši jezdci můžou účastnit také závodů pořádaných tedy pod ČSC (Český Svaz Cyklistiky). Tyto závody se jmenují Youth Games. Pravidla obou odnoží tohoto sportu jsou sice mírné odlišná, ale podstata zůstává stejná, tj. projet čistě bez šlápnutí či jiného dotyku speciálně vytyčený úsek. Obtížnost se pochopitelně zvyšuje úměrně s věkovými kategoriemi.

Společné tréninky probíhají 1 x týdně ve všední dny, o víkendech máme další společné tréninky či závody.

Pro provozování tohoto sportu je nutné vlastnit speciální biketrialové / cyklotrialové kolo a disponovat odvahou a hlavně velkou pílí a trpělivostí. Dá se vlastně říci, že tento sport je ve své vrcholné podobně takovou gymnastikou s koly. Výskoky a přeskoky přes kameny, klády, rovnováha, dynamika, síla, cit pro terén. Náš klub je v tomto sportu naprostým nováčkem, jsme otevřeni všem případným  zájemcům. Tento sport je klidně možné provozovat již od první třídy až do dospělosti.

Jezdci: Tadeáš Tobeš, Přemysl Doleček, Eliška Krejsová, Šimon Krejsa
Trenér: Tomáš Krejsa

0 Comments